mandag, juli 18, 2016

Møllebyen i Moss 29.06.16

I dag kom Marit og Arvid en tur over dammen.
Vi skulle rusle litt i Moss sine gamle gater og ta noen bilder.

Møllebyen ligger ved Mossefossen og anses som byens vugge og tyngdepunkt for  industriell utvikling. I dag fremstår Møllebyen som en prisbelønnet bydel for bl.a. sine arkitektoniske og miljømessige løsninger.
 
Her er ressultatet fra turen


Møllebyen utgjør den gamle bykjernen i Moss.
Moss er et av Norges eldste og mest allsidige industristeder. Møllebyen - som ligger ved Mossefossen - var tyngdepunktet for byens første industrielle epoke, og bevarte denne status helt frem til omkring 1970.

Idag fremstår Møllebyen som et unikt historisk bymiljø der nye virksomheter etableres i de gamle husene. Flere hyggelige kaféer, et topp moderne kinoanlegg, Moss By- og industrimuseum er blant tilbudene man finner her.

Møllebyen utgjør den gamle bykjernen i Moss. Her finner vi blant annet Kongens gamle ridevei til København. De fleste bygningene i Møllebyen har vært brukt til møllevirksomhet og bærer navn som Lerke Mølle, Kloster- og Galla Møller, Central Pakkhus, Kvernhuset osv. Men også annen virksomhet ble opprettet. Vi finner blant annet byens første kommunale vannverk som stod ferdig her i 1876.

Den historiske bebyggelsen i Møllebyen har stor antikvarisk verdi. Den representerer et helhetlig bygningsmiljø med høy arkitektonisk kvalitet. I hovedsak er den bygget med utgangspunkt i kraftige bærekonstruksjoner og etasjeskiller av tre. Yttervegger av tegl. Typiske arkitektoniske motiver er store takflater, klart definerte gesimser, vertikale lisener av tegl, vinduer av støpejern, artikulerte gavler og rikt detaljert murverk.

2 kommentarer:

Marit sa...

Her ble det masse flotte bilder.
Tusen takk for en fin dag.

tutpotur.blogspot.no sa...

Her var det mange blinkskudd da)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...